Glutation jest organicznym związkiem chemicznym o silnych właściwościach przeciwutleniających. Glutation (γ-glutamylocysteinyloglicyna), zbudowanym jest z trzech aminokwasów cysteiny, glicyny i glutaminy (Rys.1).
Rys. 1. Budowa chemiczna glutationu.
Glutation to związek produkowany przez wszystkie organizmy żywe – poczynając o organizmów jednokomórkowych a kończąc na organizmie człowieka. Glutation jest najważniejszym nieenzymatycznym czynnikiem antyoksydacyjnym, jakim dysponuje organizm. W komórkach, występuje w bardzo wysokich stężeniach, co świadczy o jego wyjątkowym udziale w procesach życiowych, a w szczególności ochronie komórek przed niszczycielską aktywnością wolnych rodników tlenowych. Glutation występuje w każdej komórce organizmu, szczególnie bogate w jego zasoby są nerki, wątroba i soczewka oka.
Glutation jest zaangażowany w wiele funkcji komórkowych, takich jak: detoksykacja, transport aminokwasów, produkcja koenzymów oraz recykling witamin E i C. Glutation ułatwia syntezę białka i sprzyja tworzeniu dodatniego bilansu azotowego, zwiększa uwodnienie komórek oraz zasoby glikogenu mięśniowego. Do korzystnych cech działania glutationu należy także zaliczyć zwiększenie aktywności hormonu wzrostu, obniżenie stężenia kortyzolu w surowicy krwi, przyspieszenie spalanie tkanki tłuszczowej, wspomaganie odporność oraz łagodzenie objawów zmęczenia.
Glutation, dzięki swoim unikalnym właściwościom i wyjątkowej roli w metabolizmie komórki, znalazł liczne zastosowania w:
- kulturystyce i fitness,
- leczeniu niepłodności,
- leczeniu zatruć metalami ciężkimi,
- terapii chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Parkinsona, choroba Alzheimera,
- terapii autyzmu,
- leczeniu nadwagi.