Patologia

Niski poziom glutationu we krwi wskazuje na stan chorobowy i oznacza, że organizm nie radzi sobie z usuwaniem wolnych rodników, uszkadzających komórki w mózgu i innych narządach. Dochodzą do tego problemy z trawieniem pokarmów i spadek odporności organizmu.

Glutation występuje w formie różnych izomerów. Żywność bogata w glutation to: awokado, szparagi, brokuły, brukselka, czosnek, cebula, kapusta.

Tabela 1. Całkowita zawartość glutationu zredukowanego w powszechnie spożywanych produktach  

Produkt spożywczy

Stężenie GSH

mg/100g

GSH

mg/średnią porcję

 

Warzywa

Szparagi (świeże, gotowane)

28,3 ± 5,4

 

26,3

 

Marchew (surowa)

7,9 ± 1,5

5,4

(świeża, gotowana)

5,8 ± 1,5

4,3

(puszkowana, asteryzowana)

0,0

0,0

Ziemniaki (świeże, gotowane)

13,6 ± 2,5

 

12,7

Owoce

Sok pomarańczowy (liofilizowany)

7,3 ± 0,8

 

10,6

Jabłka (świeże)

4,2 ± 0,1

7,9

Sok jabłkowy (butelkowany)

3,3 ± 0,5

 

0,0

 

Mięsa

Szynka (gotowana)

23,3 ± 6,5

13,0

Kurczak (smażony)

13,1 ± 2,8

13,4

Wołowina (mielona, smażona)

17,5 ± 0,8

 

14,9

 

Bekon (smażony)

5,0 ± 0,7

0,8

Zboża, ziarna zboż, rośliny strączkowe

Masło orzechowe

2,4 ± 0,5

0,4

Chleb (pszenny)

1,2 ± 0,1

0,6

Ryż

1,6 ± 0,1

2,1

Fasola (puszkowana, pasteryzowana)

0,6 ± 0,1

0,9

 

Nabiał

Mleko

0,0

0,0

Ser żołty

0,0

0,0


Publikacje:

1. Bożena Bukowska - GLUTATION: BIOSYNTEZA, CZYNNIKI INDUKUJĄCE ORAZ STĘŻENIEW WYBRANYCH JEDNOSTKACH CHOROBOWYCH, Medycyna Pracy 2004; 55 (6): 501 — 509

2. Valencia E., Marin A., Hardy G.: Glutathione – Nutritional and PharmacologicViewpoints: Part IV. Nutrition 2001; 17: 783–784.

Ta strona używa plików cookies aby lepiej spełnić Państwa oczekiwania. Jednocześnie informuje, że można zablokować zapisywanie cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Wiecej w polityce prywatnosci.

Akceptuje cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information